Szerződéskötés

A lakásbiztosítás megkötése közel sem olyan bonyolult, mint azt elsőre gondolnád!

Az első és legfontosabb lépésen máris túl vagy: az elhatározáson.

Ha már megszületett a szilárd döntés, miszerint bebiztosítod a lakásodat, akkor a következő feladat a legjobb ajánlat felkutatása.

Itt nem biztos, hogy könnyű dolgod lesz, ha csak úgy hirtelen fejest ugrasz a biztosítók felkeresésébe úgy, hogy ez még egy ismeretlen a terep számodra.

Azonban nem lehetetlenség ezt a problémát megoldani: összeszedtük Neked, mik azok az alap információk, melyek iránytűként szolgálhatnak a lakásbiztosítások világában!  

Az ajánlat 

Mielőtt megkötöd a szerződést, természetesen van lehetőséged rá, hogy több helyről is ajánlatot kérj.

Ez a lépés ajánlott is, hiszen még ugyanazt a szolgáltatást is eltérő áron adhatja két különböző társaság, továbbá a térítési összegek is eltérőek lehetnek.

Ha megvan a megfelelő ajánlat, ami pontosan azokat a fedezeti elemeket tartalmazza, melyek számodra megfelelőek, akkor jöhet a szerződéskötés! 

A szerződéskötés menete

A szerződéskötés többféleképpen is történhet: lehetséges, hogy papíralapon fogod megkötni, ám manapság egyre inkább az online ajánlatok terjednek el.
Ez utóbbi esetén aláírni nem fogsz, de a szerződés véglegesítéséhez ugyanazokra a dolgokra lesz szükséged mindkét esetben.
A szerződés megkötéséhez meg kell majd adnod a személyes adataidat, irataidat, elérhetőségeidet, valamint a lakásod adatait úgyszintén.
Az iratokkal általában nincs gond, hiszen magánál hordja a legtöbb ember, a lakásod pontos paramétereit fontos előkeresned, vagy akár magaddal vinned az ezt tartalmazó dokumentumot, ugyanis lényeges, hogy mindenből a lehető legpontosabb adatot adj meg!
A megadott adatokat érdemes inkább kétszer is ellenőrizni a véglegesítés előtt, hogy elkerüld az esetleges módosításokat a későbbiekben.
Ezeken felül bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egyéb dokumentumokra (pl. jelzáloghitel-szerződésre) is szükség lesz az adott társaság elvárásai vagy a szerződés speciális jellege miatt, melyekről a szerződéskötés előtt megfelelő tájékoztatást fogsz kapni.  

Mit kell tartalmaznia egyértelműen a szerződésnek? 

A szerződésnek egyértelmű útmutatót kell tartalmaznia néhány dolgot illetően, hogy a későbbiekben, ha esetleg kártérítésre kerülne a sor, akkor mindkét félnek világos legyen, mi a teendő, és mire számíthat.

A szerződésnek tartalmaznia kell:
• A biztosítási eseményeket, és azok pontos definícióját.
• Az egyes káreseményekre vonatkozó térítési összegeket.
• Az ügyfél és a biztosító jogait és kötelezettségeit.
• A biztosítandó épület és a szerződő felek adatait.  

Lakásbiztosítás időtartama, cseréje, felmondása 

Meglepő lehet a tény, de a lakásbiztosítás nem egy határozatlan idejű szerződés.

Határozott időre szól, ami ez esetben azt jelenti, hogyha megkötöd, minimum egy évre elkötelezed magad egy adott biztosító irányában.

Sokaknak ez azért nem tűnhet fel, hiszen itt az évfordulók alkalmával nem szűnik meg a szerződés, hanem tovább folytatódik, amennyiben nem történik egyik fél részéről sem felmondás.

Az évforduló azonban fontos esemény, ugyanis felmondani és cserélni csak ekkor lehet.

Ha új biztosítást szeretnénk, akkor a régit az évforduló előtt minimum 30 nappal fel kell mondanunk.

Amennyiben a felmondás sikeres volt, akkor megköthetjük az új ajánlatot.  

Lakásbiztosítás karbantartása

Lakásbiztosítás karbantartása 

A fenti szókapcsolat némileg érdekesen hangozhat, ám nem véletlenül fogalmaztam így: attól, hogy megkötünk egy biztosítást, még nem azt jelenti, hogy innentől fogva 20 évig rá sem kell nézni.

A lakásbiztosítások folyamatos odafigyelést igényelnek, ugyanúgy, mint ahogy például az autónkat is karbantartjuk éves szinten.

A lakásbiztosítást legkésőbb 3-4 évente szükséges felülvizsgáltatnunk, melynek két nagyon ésszerű oka is van:

1

A három éves intervallum már elegendő ahhoz, hogy új ajánlatok jelenjenek meg a piacon.
Ezek az ajánlatok lehetséges, hogy jobb áron tudják kínálni már a nekünk szükséges fedezetet, vagy akár a korábbi áron szélesebb körű szolgáltatást vehetünk igénybe.

2

Ahogy telik az idő, változhat a lakásunk, házunk állapota.
Ezeket a változásokat jelenteni kell a biztosítónak: sokat számít, ha valamit elbontottunk, vagy éppen hozzáépítettünk a házhoz.
Sőt, akár egy jelentősebb mértékű felújítás is hozhat olyan változásokat, melyekről a biztosítónak tudnia kell ahhoz, hogy megfelelően tudják ők is biztosítani a velük szembeni elvárásokat.  

Ne feledd, ha rászánod az időt a megfelelő biztosítás kiválasztására, akkor ne rontsd el azzal, hogy rá sem nézel évekig a szerződésre!

Lakásbiztosítás Neked